Frågor och svar

shutterstock_196622594

 

När ska jag betala min hyra? Enligt hyreslagen 20§ ska hyran betalas i förskott, senast sista vardagen i månaden före ny kalendermånad.

Hur kan jag betala min hyra?Autogiro Automatisk dragning från ditt bankkonto, den 22 eller sista vardagen i månaden. E-faktura Du får en elektronisk faktura via din internetbank. Pappersfaktura Du betalar själv hyran.

Jag bor i en likadan lägenhet som min granne och jag har högre elräkning. Är det fel på elmätaren? Det är mycket ovanligt med fel på elmätare så det beror troligen på att ni förbrukar olika mycket energi eller har olika elpris. Din granne kanske har ett mer gynnsamt elavtal?

Några orsaker till skillnader i elförbrukning kan vara att ni är flera i ert hushåll, har andra vanor, har infravärme på altanen eller ett extra element. Grannen kanske har nya vitvaror i en energisnål klass och bara lågenergilampor? Om du har en frys med en så kallad infrysningsknapp kolla att inte den är intryckt för då går kompressorn hela tiden. Datorer är också ett exempel på stora energiförbrukare, är denna igång dygnet runt så visar det sig snart på din elräkning.

Vad är normal elförbrukning? Det är väldigt svårt att svara på, eftersom alla hushåll är uppbyggda på olika sätt. Men någonstans runt 3 000 kWh/år för en normal trea kan nog användas som genomsnitt.

Jag har hört att det inte är någon miljövinst med att källsortera, stämmer det? För miljön är sortering en vinst om det finns möjligheter att ta hand om materialet som sorteras ut. De material som vi försöker att ordna bra sorteringsmöjligheter för finns under rubriken återvinningsbart. För dessa materialslag är miljövinsten stor. Det insamlade materialet utgör ett bra alternativ till att använda jungfruråvaror. Det är betydligt lättare att omvandla gammalt papper till ett nytt material istället för att omvandla trä till papper. Miljömässigt är det en bättre vinst av energi eftersom det krävs mindre energi att återanvända insamlat material, men det är även transportmässigt ofta en vinst. Visserligen transporteras materialen runt i vårt land, men det gör även trä och andra jungfrumaterial. Den största miljövinsten får vi genom att återvinna metall. Det är enkelt att smälta ner i jämförelse med att bryta ny malm och utvinna metallerna ur denna.

Hur många får man bo i en lägenhet? IvarBo har riktlinjer för hur många personer som får bo i en och samma bostad. Detta har vi för att förhindra osunda boendeförhållanden, dels för de som bor trångt och dels för de kringboende som påverkas.

Boende per lägenhet: Upp till 50 kvadratmeter, max tre personer. Upp till 70 kvadratmeter, max fyra personer. Upp till 90  kvadratmeter, max fem personer.
Upp till 110  kvadratmeter, max sex personer. Upp till 120 kvadratmeter, max sju personer. 

Kan jag överlåta min bostad på sambo eller barn? Ja, om du delar hushåll med sambo/make i minst tre år samt om personen varit skriven på adressen under denna tid. Hemmaboende ungdom får överta sina föräldrars avtal om han eller hon har en inkomst som räcker. Ungdomen ska också ha varit skriven på förälderns adress hela tiden och inte haft en egen bostad tidigare.

Får jag hyra ut min bostad i andra hand? Ja, om du ska arbeta eller studera på annan ort eller om du vill testa att bo ihop med din partner i hans/hennes lägenhet ett tag. – För studier på annan ort, max 5 år.  För arbete på annan ort, max 1 år. För att provbo (sambo), max ett år inkl. 3 månaders uppsägningstid. För utlandsvistelse, max 6 månader.

Får jag använda min lägenhet för att göra ett direktbyte? Ja, det får du. Det innebär att du byter bostad direkt med någon annan, utan att behöva tänka på hur lång kötid du har. Det är heller inget krav att den du byter bostad med ska vara en IvarBo-hyresgäst. Huvudsaken är att ni båda känner att ni hittat rätt bostad!

Har IvarBo en bostadskö? Ja det har vi. Fyll i blanketten som finns på vår hemsida och skicka in via mail.

Jag hade fest i lördags och då förstörde en av festdeltagarna golvet i vardagsrummet. Vem svarar för detta? Det är alltid den som står som kontraktsinnehavare som har det yttersta ansvaret för lägenheten. Du ansvarar för både skador och störningar som åstadkoms av familjemedlemmar, gäster och andra som är och besöker dig. Skulle någon detalj i lägenheten skadas av till exempel en gäst och du får betala IvarBo, kan du i din tur vända dig mot den som åstadkommit skadan.

Vilka rättigheter har jag att hyra ut lägenheten i andra hand? När du ska studera eller arbeta tillfälligt på annan ort eller viil flytta ihop på prov.

Dödsfall Vid dödsfall kan lägenheten sägas upp med en månads uppsägning, om uppsägningen görs senast en månad efter dödsfallet. Efter det blir det 3 månader enligt hyreslagen. Vid dödsfall kan den efterlevande maken få överta lägenheten. För sambor med gemensamma barn gäller samma sak.

Lägenheten ska sägas upp av närmsta anhörig, som ska kunna uppvisa ett vårdnadsintyg där det står vem som har rätt att säga upp avtalet. Vårdnadsintyg får man på begravningsbyrån.

Felanmälan

Mail: felanmalan@ivarbo.se
Tel: 08-408 952 00
(vardagar mellan 08.00 – 11.00)

Jourtelefon

Vid akuta problem
08-408 952 00
(16.00 – 07.00)

Kontakt

Marianne Gustafsson
08-522 227 27
(telefontid helgfri vardag måndag till torsdag 9.00-11.00)
Mail: marianne.gustafsson@ivarbo.se

Postadress
IvarBo
Drottninggatan 104, 4 tr
111 60 Stockholm

Karta >>